Vissza a Blogra

Mi az a ChatGPT? Elmagyarázzuk röviden, érthetően

3
 perc

A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A modell alapja a GPT (Generative Pre-trained Transformer) architektúra, amely egy mély neurális hálózatot jelent a szöveggenerálási feladatok megoldására. A ChatGPT egy olyan nyelvi modell, amely képes valós idejű kommunikációra az emberekkel, mivel lehetővé teszi a természetes nyelv feldolgozását, és szöveges válaszokat generál a felhasználók kérdéseire vagy kéréseire. Az OpenAI nyilvánosságra hozta a modell API-ját, hogy a fejlesztők és egyéb felhasználók széles körben felhasználhassák a természetes nyelv feldolgozásának különböző feladataira, például chatbotok, virtuális asszisztensek és más mesterséges intelligencia-alapú alkalmazások létrehozására. A ChatGPT nagyon nagy mennyiségű szöveges adatbázisokból tanul, amelyekből képes a nyelvi minták és összefüggések felismerésére, és ennek segítségével képes releváns és értelmes válaszokat adni a felhasználói kérdésekre.

Néhány példa hol használható a gyakorlatban

A ChatGPT sokféleképpen használható különböző iparágakban egyfajta asszisztensként, ahol a szupervízió az ember kezében marad, míg a chatGPT egyfajta segítő harmadik kézként jelenik meg. Lássunk is néhány példát alább a teljesség igénye nélkül:

  • E-kereskedelem: A ChatGPT segíthet a gyakran ismételt kérdések megválaszolásában és a panaszok kezelésében. Ezzel javíthatja az ügyfélélményt és növelheti az eladásokat.
  • Marketing: A ChatGPT használható tartalom létrehozására e-mail vagy közösségi média marketing céljából. A modell képes személyre szabott és vonzó üzeneteket generálni a célcsoport érdeklődési körének megfelelően.
  • Prototípuskészítés (UX): A ChatGPT segíthet agyors tesztelésben, prototípusok készítésével. A modell képes automatikusan generálni például navigációs sémákat, felhasználói történeteket, stb.
  • Oktatás: A ChatGPT alkalmazható az e-learningben, ahol segíthet a diákoknak különböző témákban tanulni és gyakorolni. Segíthet abban is, hogy bonyolult dolgokat egyszerűen fogalmazzon meg, így könnyebb megérteni nehéz témákat.
  • Programozás: A ChatGPT segítségével a programozók egyszerűbbé tehetik például a kódírást, a hibakeresést. A modell javaslatokat tehet a kód struktúrájának, olvashatóságának és teljesítményének javítására.
  • Kreatív írás: A ChatGPT segíthet a felhasználóknak ötleteket generálni, történeteket kitalálni. Segíthet az írói elakadások során ötletekkel, irányokkal tovább lendülni 
  • Fordítás: A ChatGPT használható fordítási szolgáltatásokhoz, ahol automatikusan lefordíthat szövegeket egyik nyelvről a másikra.
  • Kutatás: A ChatGPT használható kutatási célokra is, például összefoglalni tudományos cikkeket, megválaszolni kutatási kérdéseket vagy hipotéziseket felvetni. 
  • Szórakoztatás: A ChatGPT használható szórakoztató célokra is, például vicceket mondani, játékokat játszani vagy beszélgetni a felhasználókkal.

Korlátok

A ChatGPT egy hatékony eszköz, amely sok területen lehet segítségünkre. Fontos azonban, hogy tisztában legyünk korlátaival, és felelősségteljesen használjuk.

  • A program elfogult lehet a betanított adatok miatt. A ChatGPT szövegekből és kódokból álló hatalmas adatkészletre van kiképezve. Ezt az adatkészletet emberek hozták létre, ezért előfordulhat hogy elfogulttá válik. Ez azt jelenti, hogy a ChatGPT előállíthat olyan szöveget, amely torz, vagy tükrözi a betanított adatok torzítását. 
  • Felhasználható téves információk terjesztésére vagy káros tartalom létrehozására. A ChatGPT használható hamis vagy félrevezető szöveg létrehozására. Fontos ennek tudatában lenni, és a ChatGPT-t felelősségteljesen használni.
  • Nem mindig pontos, ezért nem szabad az emberi ítélőképesség helyettesítésére használni. A pontatlanság oka, hogy szövegből és kódból álló hatalmas adatkészletre van kiképezve, és ez az adatkészlet előfordulhat hogy pontatlan vagy hiányos.
  • A ChatGPT még fejlesztés alatt áll, így nem biztos, hogy minden feladatot képes tökéletesen kezelni. Előfordulhat például, hogy nem képes megérteni az összetett kéréseket vagy kreatív, eredeti szöveget generálni. Fontos ennek tudatában lenni, és türelemmel, megfelelő kritikával használni a ChatGPT-t. Mindig ellenőrizni kell a végeredményt. Fontos hogy a kontroll a felhasználó kezében maradjon.

A megfelelő promptolás a lelke

Egy korábbi cikkünkben részletesebben bemutattuk mi is az a promptolás. Röviden a prompt az az utasítás, amit a nyelvi modelleknek adunk, amire választ fogunk kapni tőle. A ChatGPT használatakor rendkívül fontos a megfelelő promptolás, mert segít az AI-nak megérteni a feladat kontextusát és célját, így irányíthatjuk a ChatGPT-t a kívánt kimenet létrehozásához. A megfelelő promptolási technikát alkalmazva nagyon jó eredményeket kaphatunk a ChatGPT-től, tehát fontos hogy jól elsajátítsuk ezt a módszert.

Ha szeretnél mélyebben elmerülni a promptolás, a ChatGPT és Generative AI világában, jelentkezz kurzusunkra ITT

AI szótár - kifejezések és definíciók kezdőknek

Töltsd le AI szótárunkat

Ismerd meg a AI (Artifiial Intelligence), azaz a mesterséges intelligencia technológia alapvető terminológiáját!
Add meg alább az adataidat és az email címedre elküldjük a szótárt!

AI szótár
🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra